cover-image

Industrie 4.0 als maintenance engineer

“De afgelopen 5 jaar ben ik via InterStep geplaatst bij Bosch Transmission technology. Door de lange doorlooptijd is er gaandeweg ook veel veranderd in mijn takenpakket. 5 jaar geleden begon ik als machine engineer bij de afdeling MFE2.2. Deze afdeling focust zich vooral op ‘maintain and improve the assist’. Of in andere woorden; het verbeteren en onderhouden van de huidige productieprocessen."

Sebastiaan Bal - Maintenance engineer bij InterStep

Binnen deze processen was ik verantwoordelijk voor het verbeteren en onderhouden van transportsystemen tussen productieprocessen. Dit was een uitdagende en zeer afwisselende functie. De ene dag was ik bezig met ad hoc problemen oplossen en de andere dag definieerde ik een verbeterplan voor de komende jaren. Dit ging gepaard met het opstellen van begrotingen en plannen van personeel.

Ondanks dat ik in dienst ben bij InterStep en officieel geen Bosch personeelslid ben heb ik me nooit gehinderd gevoeld in de verantwoordelijkheden die ik heb gekregen als externe medewerker.

Een bijzondere tijd

Mijn hoogtepunt van deze periode was de reis naar de dochter plant in Ho Chi Minh city Vietnam. Hier ben ik naartoe gevlogen om deel te nemen aan een speedweek. Een speedweek is een week waarin alle leverancier en experts van een productieproces aanwezig zijn om zo, in één week meer output uit een lijn te halen of de processen te verbeteren.

Deze functie heb ik ongeveer 1.5 jaar vervuld. Tot het moment waarop de vraag ontstond wat wij als afdeling MFE2.2 kunnen doen met ‘industrie 4.0’. Aangezien ik van uitdagingen hou én leergierig ben, besloot ik om hierop in te gaan. Ik heb toen de vrijheid gekregen om dit naast mijn functie als machine engineer op te pakken.

Toekomstgericht

In overleg met InterStep heb ik trainingen gevolgd op het gebied van o.a. SQL, data governance en ETL processing.

In sommige productieprocessen kost het veel tijd om vanuit verschillende databronnen een analyse te maken, vervolgens inzichten te genereren en dit om te zetten naar een ‘value add beslissing’. Met mijn opgedane kennis begonnen we met kleine projecten. Het doel van deze projecten was om aan te tonen dat het soort ontwikkelingen die voortkomen uit ‘Industrie 4.0’ van toegevoegde waarde zijn. Denk bijvoorbeeld aan overzichten van onderhoudskosten, rapportages die iets vertellen over de grootste stilstand in een productieproces of hoeveel producten er gemaakt zijn binnen een bepaalde tijd. Dit alles zorgt ervoor dat bedrijfsprocessen efficiënter ingericht kunnen worden en verstoringen in de productie sneller opgelost kunnen worden.

De tools de we gebruiken voor dit soort verbeteringen zijn o.a. Power BI, MS SQL, C# microsoft Visio, MS projects en de Microsoft Cloud-omgeving begint een steeds belangrijkere rol te spelen.

Het resultaat

Deze kleine projecten hebben hun toegevoegde waarde bewezen binnen de organisatie en groepen blijven zich bezighouden om dit soort datagedreven processen te definiëren, te coördineren en uit te rollen in de plants. Vanuit mijn dienstverband bij InterStep heb ik een mooi resultaat kunnen neerzetten in dit project bij Bosch.

job-image
Safety & Security MBO Utrecht 3.500 - 4.300

Hey, ben jij in de ban van installatietechniek? Krijg je energie van persoonlijke ontwikkeling en vind je het tof om elke dag op pad te zijn? En hey, heb je een zwak voor sprinklers, brand- en veiligheidssystemen? Dan is... Lees verder

job-image
Elektrotechniek HBO Rotterdam 4.200 - 4.800

Hey elektrotechnische topper! Je raad het vast al, wij zijn op zoek naar jou! Ben jij op zoek naar een frisse uitdaging als projectleider? Heb je een HBO-diploma in elektrotechniek op zak? Ervaring met utiliteitsprojecte... Lees verder

job-image
Werktuigbouwkunde MBO Utrecht 3.500 - 4.300

Zie jij het zitten om dagelijks als Servicetechnicus Werktuigbouwkunde op klantenbezoek te gaan? Ben je gek op afwisseling in je werk? En heb je een MBO diploma op niveau 3 of 4 in Elektrotechniek of installatietechniek?... Lees verder

Nieuw
job-image
Installatietechniek MBO Utrecht 2.900 - 3.500

We hebben jouw koel skills nodig! Word onze nieuwe koelmonteur en laat het ijs smelten met jouw expertise! Jouw werkplek is elke dag anders, vooral omdat je veel op locatie bij de klant bent. De ene keer ben je bezig met... Lees verder

Nieuw
job-image
Installatietechniek MBO Utrecht 2.700 - 3.200

Doe mee aan de werktuigbouwkundige revolutie! Als servicemonteur in installatietechniek ben jij niet alleen de probleemoplosser, maar ook de held die problemen voor blijft. Hier krijg jij de ruimte om de meest ingenieuze... Lees verder

Nieuw
job-image
Installatietechniek MBO / HBO Utrecht 3.500 - 4.200

Klaar om de HVAC-wereld op zijn kop te zetten? Als jij het als een uitdaging ziet om onderhoud - of het nu om fixen of voorkomen gaat - op rolletjes te laten lopen, dan moeten we praten! Ervaring als werkvoorbereider en ... Lees verder

Nieuw

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.