030 - 2518995 info@interstep.nl
Virtual Reality heeft de toekomst

Virtual Reality heeft de toekomst

InterStep heeft een aantal keer kennisgemaakt met de mogelijkheden van virtual reality. Zo hebben we tijdens een grote carrière beurs bezoekers een virtual reality bril op laten zetten en tijdens medewerkersbijeenkomsten presentaties gehad over Google Glass en Google Cardboard. Geheel nieuwe ervaringen die in de toekomst verder ontwikkeld gaan worden en die wellicht ook aansluiting gaat vinden in het technische werkveld.

Maar wat is nu eigenlijk virtual reality? Het bekendste middel binnen virtual reality is waarschijnlijk de bril die de gebruiker een virtuele realiteit biedt. Zo kun je bijvoorbeeld als gebruiker plaatsnemen in een achtbaan zonder naar een attractiepark te gaan. Virtual reality maakt het dus mogelijk vrij rond te lopen in een (nog) niet bestaande werkelijkheid. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar is er ook plaats voor virtual reality binnen het technisch werkveld?

Al enige tijd wordt virtual reality in het professionele werkveld gebruikt; bijvoorbeeld bij geneeskundestudenten die hun vaardigheden trainen d.m.v. het uitvoeren van een operatie in een virtuele omgeving. Ook in het leger wordt virtual reality gebruikt. Slagvelden worden volledig gesimuleerd om de soldaten (in wording) optimaal op te leiden. Of wat denk je van een testrit in je droomauto, zonder daarvoor buiten te moeten komen?

Kijkend naar het technisch werkveld zijn er veel mogelijkheden. Neem de woningbouw. De architect implementeert het ontwerp in de virtual reality bril. Dit ontwerp biedt vervolgens inzichten in de impact van diverse ontwerpopties of handelingen. Hierdoor zijn de ontwikkelingen makkelijk in kaart te brengen en kunnen de werkzaamheden zich in rap tempo blijven opvolgen.

Met virtual reality kun je gemakkelijk incidenten uit het verleden reconstrueren om daarmee leermomenten te creëren voor de toekomst. Ook maakt virtual reality het mogelijk om realistische scenario’s te creëren van veiligheidsrisico’s die heel specifiek zijn in deze sectoren. Zodoende kun je met virtual reality een goede basis leggen voor veiligheids- en omgevingsbewustzijn training aan boord van bijvoorbeeld schepen en/of platformen. Naast het gebruik voor de woningbouw leent de virtual reality bril zich dus ook voor toepassingen van bijvoorbeeld offshore, schepen, luxe jachten en industrie.

We kunnen concluderen dat er plek is voor virtual reality binnen het technisch werkveld en verwachten veel interessante mogelijkheden en ontwikkelingen in de nabije toekomst. Wellicht kunnen onze InterStep collega’s op locatie hier in de toekomst ook gebruik van maken.

Overig nieuws

Universiteit Twente opent lab voor ‘wearable robotics’!

Donderdagmiddag opende Universiteit Twente officieel de deuren van het ‘Wearable robotics lab’. De faciliteit is een samenwerking tussen de Universiteit Twente en Roessingh R&D. ‘Wearable robotics’ worden gebruikt om de menselijke motoriek te versterken, op te bouwen of aan te vullen. De tec....

Lees meer..

Racen met autonome, elektrische auto’s

Op de Consumer Electronics Show in 2018 georganiseerd Roborace een race met volledige autonome, elektrische auto’s. Chief Strategy Officer van Roborace, Bryn Balcome vertelt: ‘Als een autonome auto veilig door een circuit met verkeer kan racen, dan kan de auto je ook veilig naar de winkel of sch....

Lees meer..

De eerste revolutionaire, kassaloze winkel van Amazon is geopend!

Op 22 januari 2018 opende Amazon de eerste Amazon Go winkel in Seatlle. Ze starten hiermee een volledig nieuw concept om te winkelen. Amazon Go bevat namelijk geen kassa’s en kassabedienden. Klanten rekenen hun aankopen niet bij de kassa af, maar in de Amazon Go-app. Zo kun je dus een boodschappen....

Lees meer..

De Valortriltrotor heeft zijn eerste vlucht gemaakt!

In december maakt de Bell V-280 Valor zijn eerste vlucht. De Bell V-280 Valor is een tiltrotor, waarbij de rotors aan de uiteinden van de korte vleugels van horizontaal naar verticaal kunnen kantelen. Tijdens de eerste vlucht maakte de helicopter meteen een volledige pedal turn (een draai van 360 gr....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign