030 - 2518995 info@interstep.nl
Virtual Reality heeft de toekomst

Virtual Reality heeft de toekomst

InterStep heeft een aantal keer kennisgemaakt met de mogelijkheden van virtual reality. Zo hebben we tijdens een grote carrière beurs bezoekers een virtual reality bril op laten zetten en tijdens medewerkersbijeenkomsten presentaties gehad over Google Glass en Google Cardboard. Geheel nieuwe ervaringen die in de toekomst verder ontwikkeld gaan worden en die wellicht ook aansluiting gaat vinden in het technische werkveld.

Maar wat is nu eigenlijk virtual reality? Het bekendste middel binnen virtual reality is waarschijnlijk de bril die de gebruiker een virtuele realiteit biedt. Zo kun je bijvoorbeeld als gebruiker plaatsnemen in een achtbaan zonder naar een attractiepark te gaan. Virtual reality maakt het dus mogelijk vrij rond te lopen in een (nog) niet bestaande werkelijkheid. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar is er ook plaats voor virtual reality binnen het technisch werkveld?

Al enige tijd wordt virtual reality in het professionele werkveld gebruikt; bijvoorbeeld bij geneeskundestudenten die hun vaardigheden trainen d.m.v. het uitvoeren van een operatie in een virtuele omgeving. Ook in het leger wordt virtual reality gebruikt. Slagvelden worden volledig gesimuleerd om de soldaten (in wording) optimaal op te leiden. Of wat denk je van een testrit in je droomauto, zonder daarvoor buiten te moeten komen?

Kijkend naar het technisch werkveld zijn er veel mogelijkheden. Neem de woningbouw. De architect implementeert het ontwerp in de virtual reality bril. Dit ontwerp biedt vervolgens inzichten in de impact van diverse ontwerpopties of handelingen. Hierdoor zijn de ontwikkelingen makkelijk in kaart te brengen en kunnen de werkzaamheden zich in rap tempo blijven opvolgen.

Met virtual reality kun je gemakkelijk incidenten uit het verleden reconstrueren om daarmee leermomenten te creëren voor de toekomst. Ook maakt virtual reality het mogelijk om realistische scenario’s te creëren van veiligheidsrisico’s die heel specifiek zijn in deze sectoren. Zodoende kun je met virtual reality een goede basis leggen voor veiligheids- en omgevingsbewustzijn training aan boord van bijvoorbeeld schepen en/of platformen. Naast het gebruik voor de woningbouw leent de virtual reality bril zich dus ook voor toepassingen van bijvoorbeeld offshore, schepen, luxe jachten en industrie.

We kunnen concluderen dat er plek is voor virtual reality binnen het technisch werkveld en verwachten veel interessante mogelijkheden en ontwikkelingen in de nabije toekomst. Wellicht kunnen onze InterStep collega’s op locatie hier in de toekomst ook gebruik van maken.

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on Twitter

Overig nieuws

Test je engineer skills met je eigen articifial intelligence robot!

Op Kickstarter lanceerde Creoqode de Nova een ‘do it yourself’ kit om een artificial intelligence robot te bouwen. Met Nova kun je zelf je codeer en engineer skills testen, door controle te krijgen over de Nova, precies zoals jij dat zou willen. Met Nova kun je leren coderen, werken met elektrot....

Lees meer..

Ook TU Eindhoven wint de World Solar Challenge!

Afgelopen donderdag won TU Delft de World Solar Challenge in de Challenger-klasse met de Nuna9. Vrijdag finishte de Stella Vie van Solar Team Eindhoven in de Cruiser-klasse en veroverder de eerste plaats. In deze klasse gaat het niet alleen over snelheid, zoals in de challenger-klasse, maar om effic....

Lees meer..

TU Delft wint World Solar Challenge!

Het Nuon Solar Team uit Delft heeft opnieuw de Bridgestone World Challenge in Australië gewonnen. Een wereldwijde wedstrijd waarin teams tegen elkaar strijden met auto’s die rijden op zonne-energie. Alle 40 deelnemende teams startte op 8 oktober in Australië. Het parcours, dat dwars door Austral....

Lees meer..

Schip Volvo Ocean Race getest in MARIN testbassin!

Schipper Simeon Tienpont doet mee aan de Volvo Ocean Race, een internationale zeilwedstrijd. Om de drie jaar strijden landen tegen elkaar, door in 9 maanden, in verschillende etappes om de wereld te zeilen. Het zeilschip waarmee Simon gaat racen is door MARIN getest in hun testbassin in Wageningen. ....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign