030 - 2518995 info@interstep.nl
Technische universiteiten lassen studentenstop in

Technische universiteiten lassen studentenstop in

De vier technische universiteiten stellen volgend collegejaar een numerus fixus voor acht studies. Een verdubbeling ten opzichte van dit jaar.

“De maatregel is nodig, omdat de technische universiteiten de groeiende instroom van studenten niet meer aankunnen” aldus Victor van der Chijs, bestuursvoorzitter van de universiteit Twente. Het aantal technische studenten is in tien jaar tijd met 50 procent gegroeid. Terwijl de financiële ondersteuning vanuit het kabinet gedaald is. “Dit is gewoon niet vol te houden”, aldus Van der Chijs.

Al in het jaar 2017-2018 gaat de numerus fixus in, maar de daadwerkelijke maatregelen komen pas een jaar later. Eerder is niet nodig en de voorbereidingen vergen tijd, aldus een woordvoerder. De aanpassingen zullen per universiteiten verschillen. Maar dat de groei moet worden beheerst, is zeker.

Volgens Van der Chijs zou het vele miljoenen kosten om laboratoria in te richten en hooggespecialiseerde docenten te werven. Hij spreekt van 450 miljoen euro extra per jaar, om in 2020 terug te zijn op het niveau van 2010. Wat dus vijftien studenten per docent is.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is het niet eens met de voorgenomen maatregel. “Instellingen hadden al lang en breed deze stijgende studentenaantallen aan kunnen zien komen. Er is nota bene gericht met marketing op aangestuurd. Nu de studentenaantallen de pan uitrijzen wijzen ministerie en technische instellingen naar elkaar en zijn studenten de dupe”, aldus ISO-voorzitter Jan Sinnige.

Minister Jet Bussemaker liet weten dat de universiteiten de afgelopen jaren al genoeg geld hebben gekregen om de opleidingen te verbeteren. Toch wil ze met de universiteiten gaan praten om te kijken wat het probleem is. Ze wil kijken welke middelen ze gekregen hebben en of dit het gewenste effect had.

Volgens de minister is het grootste probleem dat er heel veel studenten worden opgeleid, maar dat volgens haar 40 procent van deze studenten uiteindelijk niet in de techniek gaat werken.

Overig nieuws

Universiteit Twente opent lab voor ‘wearable robotics’!

Donderdagmiddag opende Universiteit Twente officieel de deuren van het ‘Wearable robotics lab’. De faciliteit is een samenwerking tussen de Universiteit Twente en Roessingh R&D. ‘Wearable robotics’ worden gebruikt om de menselijke motoriek te versterken, op te bouwen of aan te vullen. De tec....

Lees meer..

Racen met autonome, elektrische auto’s

Op de Consumer Electronics Show in 2018 georganiseerd Roborace een race met volledige autonome, elektrische auto’s. Chief Strategy Officer van Roborace, Bryn Balcome vertelt: ‘Als een autonome auto veilig door een circuit met verkeer kan racen, dan kan de auto je ook veilig naar de winkel of sch....

Lees meer..

De eerste revolutionaire, kassaloze winkel van Amazon is geopend!

Op 22 januari 2018 opende Amazon de eerste Amazon Go winkel in Seatlle. Ze starten hiermee een volledig nieuw concept om te winkelen. Amazon Go bevat namelijk geen kassa’s en kassabedienden. Klanten rekenen hun aankopen niet bij de kassa af, maar in de Amazon Go-app. Zo kun je dus een boodschappen....

Lees meer..

De Valortriltrotor heeft zijn eerste vlucht gemaakt!

In december maakt de Bell V-280 Valor zijn eerste vlucht. De Bell V-280 Valor is een tiltrotor, waarbij de rotors aan de uiteinden van de korte vleugels van horizontaal naar verticaal kunnen kantelen. Tijdens de eerste vlucht maakte de helicopter meteen een volledige pedal turn (een draai van 360 gr....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign