030 - 2518995 info@interstep.nl
Nederlandse onderzoekers vinden opnieuw groot lek in Android

Nederlandse onderzoekers vinden opnieuw groot lek in Android

In de Vrije Universiteit van Amsterdam hebben onderzoekers een manier gevonden om een groot aantal Android-apparaten te hacken. Dit is ze gelukt door misbruik te maken van een ontwerpfout in het werkgeheugen.

Het gaat om een mobiele toepassing van de eerder gevonden Rowhammer-bug, die tot nu toe als ongevaarlijk voor mobiele apparaten werd gezien. Herbert Bos, Victor van der Veen en Kaveh Razavi (Onderzoekers aan de vrije Universiteit van Amsterdam) noemen de Android-versie Drammer. Zij presenteren hun vondst woensdag tijdens een cybersecurityconferentie in Wenen.

De kwetsbaarheid wordt misbruikt door een deel van het DRAM-geheugen herhaaldelijk uit te lezen, totdat in een nabijgelegen gebied een ‘bit-flip’ optreedt, waarbij een 0 in een 1 verandert of vice versa. “Als dat lukt, kun je als aanvaller in principe alles overnemen”, aldus Van der Veen.

Geheime diensten

Echt eenvoudig is het lek niet te misbruiken, volgens Van der Veen. Hij ziet het daarom als onwaarschijnlijk dat criminelen hier op grote schaal misbruik van zullen maken. “Ik zou eerder zeggen dat dit iets is wat een geheime dienst zou kunnen doen om iemand heel gericht aan te vallen”, aldus Van der Veen.

Toestellen

Het is onduidelijk welke Android-toestellen kwetsbaar zijn voor de Drammer-aanval. Ook tussen verschillende exemplaren van één telefoonmodel kan dat verschillen. Zo hebben de onderzoekers van de VU, vijftien exemplaren van de LG Nexus 5 getest. Uit de tests bleken twaalf toestellen kwetsbaar voor de aanval.

“Ook al heb je twee chips van dezelfde fabrikant, dan kan het toch zo zijn dat om een of andere reden de ene chip wel kwetsbaar is en de andere niet”, aldus Van der Veen. “Hoe dat precies kan, daar moeten we meer onderzoek naar doen. “Mogelijk worden chips kwetsbaarder naar mate ze meer zijn gebruikt”.

Android-gebruikers kunnen uit Google-Play een app downloaden die aantoont of hun eigen toestel kwetsbaar is voor een Drammer-aanval.

Google gaat het lek in de Android-beveiligingsupdate van november verhelpen. Of het probleem dan helemaal opgelost is, is onzeker. De onderzoekers vermoeden dat er een nieuwe manier kan worden bedacht om het werkgeheugen alsnog te misbruiken, maar dat wordt in ieder geval wel een stuk lastiger na de beveiligingsupdate.

Overig nieuws

Universiteit Twente opent lab voor ‘wearable robotics’!

Donderdagmiddag opende Universiteit Twente officieel de deuren van het ‘Wearable robotics lab’. De faciliteit is een samenwerking tussen de Universiteit Twente en Roessingh R&D. ‘Wearable robotics’ worden gebruikt om de menselijke motoriek te versterken, op te bouwen of aan te vullen. De tec....

Lees meer..

Racen met autonome, elektrische auto’s

Op de Consumer Electronics Show in 2018 georganiseerd Roborace een race met volledige autonome, elektrische auto’s. Chief Strategy Officer van Roborace, Bryn Balcome vertelt: ‘Als een autonome auto veilig door een circuit met verkeer kan racen, dan kan de auto je ook veilig naar de winkel of sch....

Lees meer..

De eerste revolutionaire, kassaloze winkel van Amazon is geopend!

Op 22 januari 2018 opende Amazon de eerste Amazon Go winkel in Seatlle. Ze starten hiermee een volledig nieuw concept om te winkelen. Amazon Go bevat namelijk geen kassa’s en kassabedienden. Klanten rekenen hun aankopen niet bij de kassa af, maar in de Amazon Go-app. Zo kun je dus een boodschappen....

Lees meer..

De Valortriltrotor heeft zijn eerste vlucht gemaakt!

In december maakt de Bell V-280 Valor zijn eerste vlucht. De Bell V-280 Valor is een tiltrotor, waarbij de rotors aan de uiteinden van de korte vleugels van horizontaal naar verticaal kunnen kantelen. Tijdens de eerste vlucht maakte de helicopter meteen een volledige pedal turn (een draai van 360 gr....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign