
Er zijn veel ontwerpen voor zogenoemde tiny houses (kleine huisjes), maar Tiny TIM is een van de meest extreme. TIM staat voor Timber, Independent en Mobile en is volledig autarkisch.
De T van timber slaat op de houten gevelbedekking. De buitenste laag van het hout van de gevelbedekking is gebrand. Deze Japanse conserveringstechniek voorkomt dat zich daar schimmels kunnen vormen. De I van independent is zover als mogelijk doogevoerd in het mini huis. Op het dak liggen pvt-elementen. Dit is een combinatie van zonnecollectoren en pv-panelen, die elektriciteit en warm tapwater leveren. Dit wordt opgeslagen in een buffervat van 500 liter. Indien nodig zorgt een elektrische warmtepomp voor een hoge temperatuur van het tapwater. De elektriciteit die niet direct nodig is, wordt opgeslagen in een pakket van lithium-ion accu’s met een capaciteit van 7,5 kWh.
De Tiny Tim kan ook water zuiveren met behulp van een buffervat van 2.000 liter water. Er valt gemiddeld 1.000 liter hemelwater per maand op het dak. Dit wordt in het buffervat opgeslagen. Het water wordt naar een groene wand gevoerd. De planten die in de bakken tegen deze wand aan zitten, zorgen voor de reiniging van het water. Ook de urine van de bewoners gaat van het toilet naar de plantenbakken. Ook dit levert water op dat veilig gedronken kan worden.
Het minihuis heeft een oppervlakte van 2,5 x 6,3 meter. Hierdoor is het huisje makkelijk verplaatsbaar. Voor wie dit te klein vindt, is er ook een uitvoering van 3,5 meter breed.