030 - 2518995 info@interstep.nl
Microsoft gaat kwantumcomputer in Nederland onderzoeken

Microsoft gaat kwantumcomputer in Nederland onderzoeken

Microsoft richt een Nederlandse afdeling op die onderzoek gaat verrichten naar de kwantumcomputer. Zij gaan samenwerken met het Delftse instituut Qutech. Dit wordt ook de locatie waar het onderzoek plaats zal vinden.

Maandag maakte Professor Leo Kouwenhoven de samenwerking bekend. Professor Leo Kouwenhoven is de oprichter en leider van QuTech. Hij zal de leiding op zich nemen, tijdens dit onderzoek in het nieuwe lab.

Het is niet bekend hoeveel geld het Amerikaanse bedrijf precies investeert in de Nederlandse Activiteiten. Microsoft was eerder al industrieel partner van QuTech en werkt al tien jaar samen met het instituut.

QuTech werd eerder door de Nederlandse overheid aangewezen als ‘nationaal icoon’. De overheid stak vorig jaar 135 miljoen euro in QuTech. Chipgigant Intel heeft in het verleden ook geïnvesteerd in QuTech, het ging toen om een bedrag van 50 miljoen euro.

Ecosysteem

Wij hebben toen QuTech werd opgezet altijd als doel gehad om een kwantumecosysteem te bouwen”, aldus professor Ronald Hanson van de Technisch Universiteit Delft. Hij zal Kouwenhoven vervangen als wetenschappelijk directeur van QuTech.

“We willen dat iedereen hiernaartoe komt en labs neerzet. Het is voor het eerst dat dat nu gebeurt.”

Gevolgen

Volgens Microsoft komt de werkende kwantumcomputer steeds dichterbij en is het daarom tijd om meer te investeren in de technologie. Deze ontwikkeling zou grote gevolgen kunnen hebben voor de computerindustrie.

“Het is erg spannend” zegt Kouwenberg op een blog van Microsoft. “Ik begon hier lang geleden als student aan te werken, en toen hadden we geen idee dat het ooit voor iets praktisch gebruikt zou kunnen worden.”

Een normale computer heeft bits die een waarde van 0 of 1 kunnen hebben. Maar een kwantumcomputer werkt met zogenoemde ‘qubits’, die ook in een ‘superpositie’ kunnen komen, waarbij ze een waarde van zowel 0 als 1 hebben. Dat maakt allerlei nieuwe algoritmes mogelijk, die theoretisch bijvoorbeeld bestaande beveiligingstechnieken zouden kunnen kraken. Kwantumcomputers kunnen berekeningen exponentieel sneller uitvoeren.

Kunde

Het daadwerkelijk bouwen van een kwantumcomputer is echter lastig, omdat de qubits lastig te controleren zijn. Onderzoekers van diverse universiteiten in samenwerking met bedrijven, werken aan allerlei verschillende methodes om zo veel mogelijk werkende qubits in één computer te krijgen.

Microsoft werkt zelf aan een ‘topologische qubit’, die volgens het bedrijf beter bestand is tegen hitte en elektrische interferentie. In tegenstelling tot andere technieken hoeft de topologische qubit niet te worden gekoeld tot nabij het nulpunt.

Kopenhagen

Ook in Kopenhagen wil Microsoft een kwantum lab oprichten. Professor Charles Marcus is aangenomen om het onderzoek in Kopenhagen te lijden. Hij werkt op het Niels Bohrinstituut aan de universiteit van Kopenhagen, waar natuurkundig onderzoek wordt gedaan.

Microsoft is als sinds 2005 bezig met de ontwikkeling van een kwantumcomputer.

Overig nieuws

Universiteit Twente opent lab voor ‘wearable robotics’!

Donderdagmiddag opende Universiteit Twente officieel de deuren van het ‘Wearable robotics lab’. De faciliteit is een samenwerking tussen de Universiteit Twente en Roessingh R&D. ‘Wearable robotics’ worden gebruikt om de menselijke motoriek te versterken, op te bouwen of aan te vullen. De tec....

Lees meer..

Racen met autonome, elektrische auto’s

Op de Consumer Electronics Show in 2018 georganiseerd Roborace een race met volledige autonome, elektrische auto’s. Chief Strategy Officer van Roborace, Bryn Balcome vertelt: ‘Als een autonome auto veilig door een circuit met verkeer kan racen, dan kan de auto je ook veilig naar de winkel of sch....

Lees meer..

De eerste revolutionaire, kassaloze winkel van Amazon is geopend!

Op 22 januari 2018 opende Amazon de eerste Amazon Go winkel in Seatlle. Ze starten hiermee een volledig nieuw concept om te winkelen. Amazon Go bevat namelijk geen kassa’s en kassabedienden. Klanten rekenen hun aankopen niet bij de kassa af, maar in de Amazon Go-app. Zo kun je dus een boodschappen....

Lees meer..

De Valortriltrotor heeft zijn eerste vlucht gemaakt!

In december maakt de Bell V-280 Valor zijn eerste vlucht. De Bell V-280 Valor is een tiltrotor, waarbij de rotors aan de uiteinden van de korte vleugels van horizontaal naar verticaal kunnen kantelen. Tijdens de eerste vlucht maakte de helicopter meteen een volledige pedal turn (een draai van 360 gr....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign