030 - 2518995 info@interstep.nl
Microsoft gaat kwantumcomputer in Nederland onderzoeken

Microsoft gaat kwantumcomputer in Nederland onderzoeken

Microsoft richt een Nederlandse afdeling op die onderzoek gaat verrichten naar de kwantumcomputer. Zij gaan samenwerken met het Delftse instituut Qutech. Dit wordt ook de locatie waar het onderzoek plaats zal vinden.

Maandag maakte Professor Leo Kouwenhoven de samenwerking bekend. Professor Leo Kouwenhoven is de oprichter en leider van QuTech. Hij zal de leiding op zich nemen, tijdens dit onderzoek in het nieuwe lab.

Het is niet bekend hoeveel geld het Amerikaanse bedrijf precies investeert in de Nederlandse Activiteiten. Microsoft was eerder al industrieel partner van QuTech en werkt al tien jaar samen met het instituut.

QuTech werd eerder door de Nederlandse overheid aangewezen als ‘nationaal icoon’. De overheid stak vorig jaar 135 miljoen euro in QuTech. Chipgigant Intel heeft in het verleden ook geïnvesteerd in QuTech, het ging toen om een bedrag van 50 miljoen euro.

Ecosysteem

Wij hebben toen QuTech werd opgezet altijd als doel gehad om een kwantumecosysteem te bouwen”, aldus professor Ronald Hanson van de Technisch Universiteit Delft. Hij zal Kouwenhoven vervangen als wetenschappelijk directeur van QuTech.

“We willen dat iedereen hiernaartoe komt en labs neerzet. Het is voor het eerst dat dat nu gebeurt.”

Gevolgen

Volgens Microsoft komt de werkende kwantumcomputer steeds dichterbij en is het daarom tijd om meer te investeren in de technologie. Deze ontwikkeling zou grote gevolgen kunnen hebben voor de computerindustrie.

“Het is erg spannend” zegt Kouwenberg op een blog van Microsoft. “Ik begon hier lang geleden als student aan te werken, en toen hadden we geen idee dat het ooit voor iets praktisch gebruikt zou kunnen worden.”

Een normale computer heeft bits die een waarde van 0 of 1 kunnen hebben. Maar een kwantumcomputer werkt met zogenoemde ‘qubits’, die ook in een ‘superpositie’ kunnen komen, waarbij ze een waarde van zowel 0 als 1 hebben. Dat maakt allerlei nieuwe algoritmes mogelijk, die theoretisch bijvoorbeeld bestaande beveiligingstechnieken zouden kunnen kraken. Kwantumcomputers kunnen berekeningen exponentieel sneller uitvoeren.

Kunde

Het daadwerkelijk bouwen van een kwantumcomputer is echter lastig, omdat de qubits lastig te controleren zijn. Onderzoekers van diverse universiteiten in samenwerking met bedrijven, werken aan allerlei verschillende methodes om zo veel mogelijk werkende qubits in één computer te krijgen.

Microsoft werkt zelf aan een ‘topologische qubit’, die volgens het bedrijf beter bestand is tegen hitte en elektrische interferentie. In tegenstelling tot andere technieken hoeft de topologische qubit niet te worden gekoeld tot nabij het nulpunt.

Kopenhagen

Ook in Kopenhagen wil Microsoft een kwantum lab oprichten. Professor Charles Marcus is aangenomen om het onderzoek in Kopenhagen te lijden. Hij werkt op het Niels Bohrinstituut aan de universiteit van Kopenhagen, waar natuurkundig onderzoek wordt gedaan.

Microsoft is als sinds 2005 bezig met de ontwikkeling van een kwantumcomputer.

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on Twitter

Overig nieuws

De Valortriltrotor heeft zijn eerste vlucht gemaakt!

In december maakt de Bell V-280 Valor zijn eerste vlucht. De Bell V-280 Valor is een tiltrotor, waarbij de rotors aan de uiteinden van de korte vleugels van horizontaal naar verticaal kunnen kantelen. Tijdens de eerste vlucht maakte de helicopter meteen een volledige pedal turn (een draai van 360 gr....

Lees meer..

Virgin Hyperloop One sleept nieuw record binnen!

De Virgin Hyperloop One (het snelle transportmiddel voor de toekomst in een vacuümbuis) sleepte in het afgelopen jaar nog net het snelheidsrecord binnen. De hyperloop behaalde een maximumsnelheid van 387 km/h op de 500 m lange testbaan in de woestijn van Nevada. De Virgin Hyperloop One versloeg de ....

Lees meer..

Hoogste ijstoren ooit is gebouwd in China!

Terwijl de temperatuur in Nederland amper onder het vriespunt komt, bouwde studentengroep Structural Ice in China de hoogste ijstoren ooit. Onder leiding van de TU/e nam de groep deel aan het Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival. De toren, genaamd Flamenco Ice Tower, haalde een hoogt....

Lees meer..

De Hyperloop wordt gesteund door de Tweede Kamer

Op 5 december nam de Tweede Kamer een motie aan die de regering verzoekt om onderzoek te doen naar financiering voor de Hyperloop. Zij willen dat Nederland koploper blijft in de ontwikkeling van dit nieuwe vervoersysteem in vacuümbuizen. ....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign