030 - 2518995 info@interstep.nl
Microsoft gaat kwantumcomputer in Nederland onderzoeken

Microsoft gaat kwantumcomputer in Nederland onderzoeken

Microsoft richt een Nederlandse afdeling op die onderzoek gaat verrichten naar de kwantumcomputer. Zij gaan samenwerken met het Delftse instituut Qutech. Dit wordt ook de locatie waar het onderzoek plaats zal vinden.

Maandag maakte Professor Leo Kouwenhoven de samenwerking bekend. Professor Leo Kouwenhoven is de oprichter en leider van QuTech. Hij zal de leiding op zich nemen, tijdens dit onderzoek in het nieuwe lab.

Het is niet bekend hoeveel geld het Amerikaanse bedrijf precies investeert in de Nederlandse Activiteiten. Microsoft was eerder al industrieel partner van QuTech en werkt al tien jaar samen met het instituut.

QuTech werd eerder door de Nederlandse overheid aangewezen als ‘nationaal icoon’. De overheid stak vorig jaar 135 miljoen euro in QuTech. Chipgigant Intel heeft in het verleden ook geïnvesteerd in QuTech, het ging toen om een bedrag van 50 miljoen euro.

Ecosysteem

Wij hebben toen QuTech werd opgezet altijd als doel gehad om een kwantumecosysteem te bouwen”, aldus professor Ronald Hanson van de Technisch Universiteit Delft. Hij zal Kouwenhoven vervangen als wetenschappelijk directeur van QuTech.

“We willen dat iedereen hiernaartoe komt en labs neerzet. Het is voor het eerst dat dat nu gebeurt.”

Gevolgen

Volgens Microsoft komt de werkende kwantumcomputer steeds dichterbij en is het daarom tijd om meer te investeren in de technologie. Deze ontwikkeling zou grote gevolgen kunnen hebben voor de computerindustrie.

“Het is erg spannend” zegt Kouwenberg op een blog van Microsoft. “Ik begon hier lang geleden als student aan te werken, en toen hadden we geen idee dat het ooit voor iets praktisch gebruikt zou kunnen worden.”

Een normale computer heeft bits die een waarde van 0 of 1 kunnen hebben. Maar een kwantumcomputer werkt met zogenoemde ‘qubits’, die ook in een ‘superpositie’ kunnen komen, waarbij ze een waarde van zowel 0 als 1 hebben. Dat maakt allerlei nieuwe algoritmes mogelijk, die theoretisch bijvoorbeeld bestaande beveiligingstechnieken zouden kunnen kraken. Kwantumcomputers kunnen berekeningen exponentieel sneller uitvoeren.

Kunde

Het daadwerkelijk bouwen van een kwantumcomputer is echter lastig, omdat de qubits lastig te controleren zijn. Onderzoekers van diverse universiteiten in samenwerking met bedrijven, werken aan allerlei verschillende methodes om zo veel mogelijk werkende qubits in één computer te krijgen.

Microsoft werkt zelf aan een ‘topologische qubit’, die volgens het bedrijf beter bestand is tegen hitte en elektrische interferentie. In tegenstelling tot andere technieken hoeft de topologische qubit niet te worden gekoeld tot nabij het nulpunt.

Kopenhagen

Ook in Kopenhagen wil Microsoft een kwantum lab oprichten. Professor Charles Marcus is aangenomen om het onderzoek in Kopenhagen te lijden. Hij werkt op het Niels Bohrinstituut aan de universiteit van Kopenhagen, waar natuurkundig onderzoek wordt gedaan.

Microsoft is als sinds 2005 bezig met de ontwikkeling van een kwantumcomputer.

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on Twitter

Overig nieuws

Test je engineer skills met je eigen articifial intelligence robot!

Op Kickstarter lanceerde Creoqode de Nova een ‘do it yourself’ kit om een artificial intelligence robot te bouwen. Met Nova kun je zelf je codeer en engineer skills testen, door controle te krijgen over de Nova, precies zoals jij dat zou willen. Met Nova kun je leren coderen, werken met elektrot....

Lees meer..

Ook TU Eindhoven wint de World Solar Challenge!

Afgelopen donderdag won TU Delft de World Solar Challenge in de Challenger-klasse met de Nuna9. Vrijdag finishte de Stella Vie van Solar Team Eindhoven in de Cruiser-klasse en veroverder de eerste plaats. In deze klasse gaat het niet alleen over snelheid, zoals in de challenger-klasse, maar om effic....

Lees meer..

TU Delft wint World Solar Challenge!

Het Nuon Solar Team uit Delft heeft opnieuw de Bridgestone World Challenge in Australië gewonnen. Een wereldwijde wedstrijd waarin teams tegen elkaar strijden met auto’s die rijden op zonne-energie. Alle 40 deelnemende teams startte op 8 oktober in Australië. Het parcours, dat dwars door Austral....

Lees meer..

Schip Volvo Ocean Race getest in MARIN testbassin!

Schipper Simeon Tienpont doet mee aan de Volvo Ocean Race, een internationale zeilwedstrijd. Om de drie jaar strijden landen tegen elkaar, door in 9 maanden, in verschillende etappes om de wereld te zeilen. Het zeilschip waarmee Simon gaat racen is door MARIN getest in hun testbassin in Wageningen. ....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign