030 - 2518995 info@interstep.nl
Inlichtingendiensten mogen op grotere schaal aftappen

Inlichtingendiensten mogen op grotere schaal aftappen

Het AIVD en MIVD krijgen als het aan het kabinet ligt, meer bevoegdheden om internet- en telefoonverkeer af te tappen. Vandaag wordt het wetsvoorstel besproken in de ministerraad.

Het kabinet is al jaren aan het werk om de inlichtingendiensten meer bevoegdheden te geven. Dit ging niet zonder kritiek. In reactie op de kritiek wil het kabinet de nieuwe bevoegdheden laten toetsen door een speciale commissie, de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden. Daarbij krijgt de bestaande toezichthouder CTIVD meer bevoegdheden.

De geheime diensten mogen nu al internetverkeer aftappen, maar mogen maar één tap per keer plaatsen. In de nieuwe wet mogen ook grotere hoeveelheden internetverkeer worden afgetapt en vervolgens doorzocht op bepaalde informatie.

Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat wie een bepaalde chat-app gebruikt, of wie verbinding maakt met een bepaalde wifi-Hotspot, in de databerg van de geheime dienst terechtkomt. Dat blijkt uit een geheim document dat de NOS eerder in handen kreeg.

Hier moet dus wel toestemming voor worden gekregen van de nieuwe toetsingscommissie, die zich voortaan overigens ook over de bestaande bevoegdheden van de AIVD moeten buigen.

Het kabinet en de diensten willen al langer een modernisering van de inlichtingenwet. De geheime diensten zijn bezorgd dat ze zonder de nieuwe bevoegdheden niet meer kunnen meekijken op internet.

Volgens diverse critici komt het echter neer op een sleepnet, waarbij ook gegevens van onschuldige burgers terecht kunnen komen in de fuik van de geheime dienst. De geheime diensten beloven dat de gegevens van onschuldigen die onverhoopt bij de AIVD en MIVD terechtkomen, verwijderd worden.

De Raad van State boog zich de afgelopen maanden over het wetsvoorstel. Het is nog onbekend of het wetsvoorstel sindsdien nog is aangepast.

Overig nieuws

Universiteit Twente opent lab voor ‘wearable robotics’!

Donderdagmiddag opende Universiteit Twente officieel de deuren van het ‘Wearable robotics lab’. De faciliteit is een samenwerking tussen de Universiteit Twente en Roessingh R&D. ‘Wearable robotics’ worden gebruikt om de menselijke motoriek te versterken, op te bouwen of aan te vullen. De tec....

Lees meer..

Racen met autonome, elektrische auto’s

Op de Consumer Electronics Show in 2018 georganiseerd Roborace een race met volledige autonome, elektrische auto’s. Chief Strategy Officer van Roborace, Bryn Balcome vertelt: ‘Als een autonome auto veilig door een circuit met verkeer kan racen, dan kan de auto je ook veilig naar de winkel of sch....

Lees meer..

De eerste revolutionaire, kassaloze winkel van Amazon is geopend!

Op 22 januari 2018 opende Amazon de eerste Amazon Go winkel in Seatlle. Ze starten hiermee een volledig nieuw concept om te winkelen. Amazon Go bevat namelijk geen kassa’s en kassabedienden. Klanten rekenen hun aankopen niet bij de kassa af, maar in de Amazon Go-app. Zo kun je dus een boodschappen....

Lees meer..

De Valortriltrotor heeft zijn eerste vlucht gemaakt!

In december maakt de Bell V-280 Valor zijn eerste vlucht. De Bell V-280 Valor is een tiltrotor, waarbij de rotors aan de uiteinden van de korte vleugels van horizontaal naar verticaal kunnen kantelen. Tijdens de eerste vlucht maakte de helicopter meteen een volledige pedal turn (een draai van 360 gr....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign