030 - 2518995 info@interstep.nl
Geldkraan voor technieklessen gaat dicht

Geldkraan voor technieklessen gaat dicht

Basisscholen krijgen fors minder geld om de doelen te bereiken die het kabinet eerder heeft vastgelegd in het techniekpact.

Het kabinet geeft in het techniekpact aan dat alle basisscholen uiterlijk in 2020 technieklessen moeten geven. Dit is bij veel basisscholen helaas nog niet het geval. Het frappante is dat het kabinet juist na het vaststellen van het techniekpact besluit om de geldkraan dicht te draaien.

Dit is voor veel schoolbesturen een doemscenario, ze vrezen dat ze de gestelde doelen niet zullen halen en dat eerdere investeringen uiteindelijk voor niets zijn geweest. Dat schrijven zij vandaag in een brandbrief aan het kabinet en de tweede kamer. De acht regionale netwerken Wetenschap & Technologie, waarbij scholen kunnen aankloppen voor hulp, konden sinds 2014 jaarlijks 6 miljoen euro verdelen. In 2017 wordt dat bedrag teruggeschroefd naar 1,5 miljoen.

Acht regionale schoolbesturen en koepelorganisatie PO-Raad schrijven aan minister Jet Bussemaker: “Dat betekent dat we in Nederland in het eerstvolgende kalenderjaar nog geen euro per leerling additioneel toebedeeld krijgen. In 2018 gaat het bedrag met 750.000 euro verder naar beneden en in 2019 blijft er ‘slechts een paar ton’ over. Daarmee laat het kabinet het onderwijs aan hun lot over, zegt Ben Sanders van de zuidelijke regio Wetenschap & Technologie, de eerste ondertekenaar van de brief., Als zij denken dat het dan vanzelf goed komt, hebben ze het mis.”

De ambities uit het Techniekpact komen daarmee onder druk te staan, omdat het de vraag is of scholen zélf nog wel investeren in techniekonderwijs. Het kabinet wil dat meer leerlingen kiezen voor een technische studie en een baan in de techniek. Er is een groot tekort aan technisch geschoold personeel, dat de komende jaren alleen maar toeneemt. De basisschool wordt gezien als startpunt om techniekonderwijs te stimuleren. Dus is het een raar besluit van het kabinet om juist nu de geldkraan dicht te draaien.

Als er niks gebeurt loopt volgens Sanders: “het vertrouwen in de politiek als het gaat om onderwijs een flinke knauw op., De volgende keer als er iets nieuws wordt bedacht met een doelstelling van 5 jaar, dan weten we al dat we aan ons lot worden overgelaten als na 2 jaar het geld op is.”

Overig nieuws

Universiteit Twente opent lab voor ‘wearable robotics’!

Donderdagmiddag opende Universiteit Twente officieel de deuren van het ‘Wearable robotics lab’. De faciliteit is een samenwerking tussen de Universiteit Twente en Roessingh R&D. ‘Wearable robotics’ worden gebruikt om de menselijke motoriek te versterken, op te bouwen of aan te vullen. De tec....

Lees meer..

Racen met autonome, elektrische auto’s

Op de Consumer Electronics Show in 2018 georganiseerd Roborace een race met volledige autonome, elektrische auto’s. Chief Strategy Officer van Roborace, Bryn Balcome vertelt: ‘Als een autonome auto veilig door een circuit met verkeer kan racen, dan kan de auto je ook veilig naar de winkel of sch....

Lees meer..

De eerste revolutionaire, kassaloze winkel van Amazon is geopend!

Op 22 januari 2018 opende Amazon de eerste Amazon Go winkel in Seatlle. Ze starten hiermee een volledig nieuw concept om te winkelen. Amazon Go bevat namelijk geen kassa’s en kassabedienden. Klanten rekenen hun aankopen niet bij de kassa af, maar in de Amazon Go-app. Zo kun je dus een boodschappen....

Lees meer..

De Valortriltrotor heeft zijn eerste vlucht gemaakt!

In december maakt de Bell V-280 Valor zijn eerste vlucht. De Bell V-280 Valor is een tiltrotor, waarbij de rotors aan de uiteinden van de korte vleugels van horizontaal naar verticaal kunnen kantelen. Tijdens de eerste vlucht maakte de helicopter meteen een volledige pedal turn (een draai van 360 gr....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign