030 - 2518995 info@interstep.nl
De installatiebranche gaat sterk groeien

De installatiebranche gaat sterk groeien

Bedrijven in de technische installatiebranche profiteren vanaf volgend jaar van een snelle marktgroei. Dit blijkt uit het rapport 'Economische vooruitzichten installatiebranche 2017 en verder' van UNETO-VNI, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy.

De snelle marktontwikkeling is te danken aan het algemene economisch herstel, tevens ook aan een steeds groter aandeel van de installatietechniek in woningbouw, utiliteitsbouw, infratechniek en industrie. Ook trends als energiebesparing en verduurzaming, langer zelfstandig wonen, transformatie van kantoorgebouwen en de ontwikkeling naar smart buildings leveren de installatiebranche veel extra werk op.

De installatiebranche is de komende jaren een van de snelst groeiende sectoren in ons land. In 2016 komt het installatievolume uit op ruim 16,5 miljard euro, in 2017 groeit de markt verder naar circa 17,5 miljard euro en in 2021 zal de branche ruim 20 miljard euro omzetten. De grootste volumestijgingen komen voor rekening van installatiebedrijven die actief zijn in de woningbouw.

Meer banen

De laat-cyclische installatiebranche profiteert sinds dit jaar sterk van het economisch herstel. Naar verwachting leidt dit vanaf volgend jaar tot een werkgelegenheidsgroei van 3 procent op jaarbasis. In 2020 is de installatiebranche weer terug op het werkgelegenheidsniveau van voor de crisis met 135.000 arbeidsplaatsen. Aandacht voor voldoende instroom van technische vakmensen blijft hard nodig om de groeikansen te kunnen realiseren.

Installatietechniek steeds belangrijker

Het aandeel installatietechniek in de totale bouwsom (de installatiequote) blijft toenemen. Bij woningen is de installatiequote in 2016 met 48,2 procent het hoogst bij groot onderhoud en renovatie (2015: 40 procent), in de woningnieuwbouw stijgt de installatiequote tot 33,5 procent in 2016 (2015: 29,2 procent). Ook in de utiliteitsbouw wordt het aandeel installatietechniek steeds groter: in de nieuwbouw stijgt de installatiequote van 33,4 naar 40,4 procent, in groot onderhoud en renovatie van 34,9 naar 37,1 procent.

Elektrotechniek en ICT-koploper

Alle installatiedisciplines met ICT als verbindende schakel profiteren van de groei, waarbij de elektrotechniek de grootste stijging noteert. Dat is onder meer te danken aan de toepassing van domotica en gebouwautomatisering, de opkomst van systemen en apparaten die onderling gekoppeld zijn via internet (internet of things), elektronische beveiliging en de snelle groei van de markt voor energiebesparing en duurzame energieopwekking.

Overig nieuws

Universiteit Twente opent lab voor ‘wearable robotics’!

Donderdagmiddag opende Universiteit Twente officieel de deuren van het ‘Wearable robotics lab’. De faciliteit is een samenwerking tussen de Universiteit Twente en Roessingh R&D. ‘Wearable robotics’ worden gebruikt om de menselijke motoriek te versterken, op te bouwen of aan te vullen. De tec....

Lees meer..

Racen met autonome, elektrische auto’s

Op de Consumer Electronics Show in 2018 georganiseerd Roborace een race met volledige autonome, elektrische auto’s. Chief Strategy Officer van Roborace, Bryn Balcome vertelt: ‘Als een autonome auto veilig door een circuit met verkeer kan racen, dan kan de auto je ook veilig naar de winkel of sch....

Lees meer..

De eerste revolutionaire, kassaloze winkel van Amazon is geopend!

Op 22 januari 2018 opende Amazon de eerste Amazon Go winkel in Seatlle. Ze starten hiermee een volledig nieuw concept om te winkelen. Amazon Go bevat namelijk geen kassa’s en kassabedienden. Klanten rekenen hun aankopen niet bij de kassa af, maar in de Amazon Go-app. Zo kun je dus een boodschappen....

Lees meer..

De Valortriltrotor heeft zijn eerste vlucht gemaakt!

In december maakt de Bell V-280 Valor zijn eerste vlucht. De Bell V-280 Valor is een tiltrotor, waarbij de rotors aan de uiteinden van de korte vleugels van horizontaal naar verticaal kunnen kantelen. Tijdens de eerste vlucht maakte de helicopter meteen een volledige pedal turn (een draai van 360 gr....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign